Karmelek z Polskiej mąki
Pierwsza pracownia cukiernicza powstała na poddaszu starej kamienicy przy jednej z malowniczych, poniemieckich uliczek Ełku. Być może ten romantyczny nastrój drewnianego strychu dodawał wyjątkowego smaku słodyczom choinkowym - pierwszym produktom cukierni Waldemara Surawskiego.
Choć początki firmy sięgają pionierskich przemian gospodarczych okrągłego stołu, dziś Karmelek to dynamiczna, rodzinna firma zatrudniająca kilkudziesięciu pracowników, piekarzy i cukierników. W ten sposób dumny entuzjazm polskich przedsiębiorców z podniesioną głową realizuje etos zdrowej polskiej żywności w Europie. Współcześnie już drugie pokolenie rodziny Surawskich wzorowo dostosowało cukiernię do norm i surowych wymagań Unii Europejskiej.
Obecnie renomą cukierni zarządza syn założyciela - Paweł Surawski, który nim osiągnął tytuł mistrza cukiernictwa poznał wszystkie arkana sztuki cukierniczej. Młody Paweł poznał ciężką pracę w firmie ojca od najniższego szczebla w cukierniczej hierarchii - od funkcji ucznia cukiernika. Nim przejął pieczę nad tradycją receptur firmy ukończył studia marketingowe by przenieść tradycyjne zasoby marki w nowe czasy i stawić czoła współczesnym wyzwaniom handlu.
Tradycja polskiego piekarnictwa w odpowiednich proporcjach połączona z domieszką historii dziejów nadaje niepowtarzalny smak produktom Karmelka. Losy piekarni od początku związany jest z mazurskim miastem Ełk - położonym wśród czystych jezior i zielonych pagórków. Tak ekologiczny argument stanowi prawdziwy zaczyn do nowej, istotnej obecności polskiego cukiernictwa w Europie spragnionej zdrowych produktów.
Złota Odznaka Mistrza nadawana jest przez Cech Rzemiosł Różnych w Ełku przedsiębiorstwom wyróżniającym się w na polu szkoleń młodych rzemieślników.
Nadana przez Cech Rzemiosł Różnych w Ełku w uznaniu zasług przedsiębiorstwa oraz jego wieloletniej przynależności do cechu.
„KARMELEK” uzyskał, w 2000 roku, jako jedyny w kraju w branży piekarsko-cukierniczej pierwsze miejsce w wojewódzkim etapie konkursu organizowanego przez PIP „Pracodawca- Organizator Pracy Bezpiecznej”.
I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Bezpieczna Piekarnia” organizowanym przez PIP oraz Stowarzyszenie „Międzynarodowych Targów Chleba”
KARMELEK" zajął II miejsce w etapie okręgowym ogólnopolskiego konkursu, organizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy w Olsztynie
Piekarni Cukierni "Karmelek" za wkład włożony w promowanie pozytywnych zachowań, działań i postaw w dziedzinie filantropii i sponsoringu.
w kategorii Przedsiębiorca Roku 2008